Auto-Motorrijschool G vd Kamp

De weg naar het rijbewijs

14 februari 2024
Ina van de Kamp

En dan jullie, de lezers. Vast en zeker geïnteresseerd in het verkeer, meer specifiek in theorieles, rijles en wat daar allemaal bij komt kijken. Ik hoop dat jullie mijn blog in ieder geval leesbaar vinden en hopelijk ook zowel interessant als leuk. Laten we om te beginnen eens dieper ingaan op de weg naar het felbegeerde rijbewijs.
De eerste hindernis is het theorie examen. Veel mensen onderschatten de uitdaging hiervan. Je kan het op verschillende manieren doen. BV:

  1. Zelfstudie met behulp van boeken of een online theoriecursus.
  2. Eendagscursus, daar zijn veel aanbieders voor.
  3. Privé lessen. Het is echt aan te raden om het niet helemaal alleen te doen. Zoals gezegd, het theorie examen is veel moeilijker dan de meeste mensen denken.

Het theorie examen moet in ieder geval gehaald zijn voor de Tussen Tijdse Toets (TTT) of het examen, liefst voor de aanvraag daarvan. Is het niet voor het examen gehaald gaat het examen niet door en ben je je geld kwijt.
De TTT is niet verplicht, maar wel een hele goede voorbereiding op het examen. De examinatoren doen dan een examenrit met je. Ze bespreken achteraf wat er goed en fout ging, zodat je weet waar je verder nog aan moet werken. Je ervaart ook de zenuwen die bij een examen setting horen. Want ook al is het geen examen en kun je er niet voor zakken, toch wil je zo goed mogelijk presteren. Als je de 2 bijzondere verrichtingen tijdens de TTT goed doet, krijg je vrijstelling daarvoor tijdens je eerste examen. Een soort beloning voor goed gedrag 😉.
Dan het uiteindelijke examen.

  1. Van tevoren maak je kennis met de examinator. Dan controleert hij je papieren en vertelt wat je gaat doen. Daarna doe je buiten de ogentest en beantwoord je vragen over de auto. Dat kan zijn over de knoppen in de auto, onder de motorkap (en nee, je hoeft geen monteur te zijn om die te kunnen beantwoorden) of over de buitenkant van de auto, bv. de banden.
  2. Daarna doe je de rit zelf. Die duurt ongeveer 35 minuten. Daarin rijd je ongeveer 10 minuten met de navigatie en de rest op aanwijzingen van de examinator. In die tijd rijd je een stukje snelweg, rijd je door smalle straatjes, over rotondes en doe je 2 bijzondere verrichtingen (als je vrijstelling gekregen hebt bij de TTT hoef je dit niet te doen). Kortom, alles wat je tegen kunt komen op de weg.
  3. Na afloop van de rit kom je terug op het CBR en krijg je binnen de uitslag. En als alles goed gegaan is feliciteert de examinator je en mag je alleen de weg op !

Kortom, een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle rit naar je rijbewijs. Veel succes en blijf gefocust! 🚗💨

Zoeken