Auto-Motorrijschool G vd Kamp

Bijzondere Examens

07 maart 2024
Ina van de Kamp

In Nederland zijn er verschillende bijzondere theorie-examens die zijn ontworpen om tegemoet te komen aan specifieke behoeften van kandidaten.

  1. Theorie-examen in het Engels: Dit examen is beschikbaar voor categorie B (auto) en omvat dezelfde onderwerpen als het Nederlandse theorie-examen. Het wordt ook afgenomen in de examenzaal, maar er wordt een toeslag voor gevraagd.
  2. Theorie-examen met behulp van een tolk: Voor degenen die zowel moeite met Nederlands als Engels hebben. Zij kunnen het examen in hun eigen taal doen met behulp van een tolk.
  3. Individueel begeleid theorie-examen: Dit examen wordt één-op-één afgenomen met een theoriemedewerker. Het is ideaal voor kandidaten die snel afgeleid zijn of overprikkeld raken door andere studenten tijdens het examen. Ook moeilijk lerenden kunnen hier baat bij hebben. 
  4. Theorie-examen met extra tijd: Dit examen is geschikt voor mensen met dyslexie. Dan krijg je 10 minuten extra de tijd voor de vragen van het examen en kun je ook een koptelefoon aanvragen, zodat je de vragen niet alleen hoeft te lezen maar ze ook kunt horen.

Voor al deze bijzondere examens kun je eenvoudig een aanvraag indienen op de website van het CBR, www.cbr.nl.

 
Ook voor het praktijkexamen zijn er andere versies dan de standaard om maatwerk te bieden. Vergis je niet, bij alle versies moet je goed kunnen rijden. Het doel is om ervoor te zorgen dat iemand niet zakt vanwege zenuwen.

  1. Faalangstexamen: Dit examen is bedoeld voor kandidaten die last hebben van faalangst. Je kunt het meteen voor het eerste examen al aanvragen. Tijdens het faalangstexamen is er meer tijd beschikbaar dan bij een standaardexamen. Dit geeft de examinator de kans om de kandidaat op zijn gemak te stellen zodat hij/zij een betere rit kan laten zien. Bovendien kun je tijdens het examen vragen om een of meer stops. Als je bijvoorbeeld merkt dat je voet sterk op de koppeling klapt, kun je zelfs even uitstappen en om de auto heen lopen om tot rust te komen. Natuurlijk is dit niet mogelijk op de snelweg, maar binnen de bebouwde kom kun je er altijd om vragen. Je rijschool kan het faalangstexamen voor je aanvragen.
  2. Als een kandidaat 4x gezakt is bij het CBR, gaat hij automatisch over naar het Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid (het BNOR examen). Het wordt wel afgenomen vanaf de CBR Locatie, maar op andere tijdstippen, zodat de kandidaat niet met meerdere kandidaten tegelijk hoeft te vertrekken of terug te komen. Het BNOR-examen is een kans om te bewijzen dat je rijvaardigheid op peil is, zelfs als de zenuwen eerder parten speelden.

Onthoud dat deze bijzondere examens er zijn om iedereen een eerlijke kans te geven, ongeacht de omstandigheden. Succes met je rijexamen!

Zoeken